Teknoloji ve Tasarım Farkındalık Oluşturma Platformu

Teknoloji ve Tasarım Farkındalık Oluşturma Platformu

TEKNOLOJİ VE TASARIM FARKINDALIK OLUŞTURMA PLATFORMU

Platformumuzun amacı Teknoloji ve Tasarım dersinin içeriklerini farkındalık konularına göre ayarlamak. Yaptığımız etkinlik ve aktivitelerde öğrencilerimize çevresinin farkında olmaları gerektiğini gösteriyoruz. Sokak hayvanlarının yaşamının zorluğundan doğal enerji kaynaklarının kullanımına kadar. Elimizdeki imkanları tasarruflu kullanmaktan doğamızı ve çevremizi temiz tutmaya kadar. Birçok hassas konuda toplumumuzun farkındalık durumunu sağlamaya çalışmaktayız. Farkındalık bir toplumun en önemli yönlerinden biridir. Bu sebeple toplum davranışlarında farkındalık üretmeye özen gösteriyoruz.

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart‘ta kutlanır. Birleşmiş Milletler uluslararası bir gün olarak tanımlar…

İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin artmasına, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlamaya dair olmasına ayrılmaktadır.

Öte yandan 8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikada mahsur kalması bir soruna sebep olmuştu. Ek olarak arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.

26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısı yapıldı. Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul gördü.

İlk yıllarda belli bir tarih yoktu fakat her zaman ilkbaharda anma gerçekleşiyordu.

Tarihin 8 Mart olarak saptanması 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda  kararıyla oldu. Adı da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kabul gördü. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde Dünya Kadınlar Gününü anmak yasaktı. Ayrıca 1960’lı yılların sonunda ABD’de de anma törenlerinin başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anmayı kabul etti.

Teknoloji ve Tasarım farkındalık oluşturma platformu olarak kadınların her konuda destekçisiyiz.

Su hayatımızın neresinde?

Hepimizin bildiği gibi temiz su kaynaklarımızın tükenmek üzere olması büyük bir sorun.

TÜİK verileri, Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının 1.400 m³ civarında olduğunu gösteriyor. Ancak kişi başına düşen su miktarı 1000 m³’ün altında olan ülkeler su fakiri sayılıyor. 1000-3000 m³ arasında olan ülkeler ise su stresi çeken (su azlığı yaşayan) ülkeler olarak tanımlanıyor. Yani ülkemiz su azlığı yaşayan ülkeler arasında yer alıyor. Ayrıca nüfusun artmasıyla beraber bu sorunun artabileceği gerçeği de gün yüzündedir.

Su Tasarrufu Yapmaya Mutfaktan Başlayın 

Evde harcanan suyun büyük bir kısmının mutfakta kullanıldığını biliyor muydunuz? Bu nedenle mutfakta yaptığınız tasarruflar hem faturalarınız hem de çevre için büyük önem taşıyor. Bu konuda dikkatli davranıp mutfakta su tasarrufu yapmak istiyorsanız;

– Bulaşıklarınızı elde yıkamayın. – Bulaşık makinesi tam dolmadan çalıştırmayın. – Sebze ve meyveleri su dolu bir kap içinde yıkamaya özen gösterin. Musluğu açıp uzun süre altında tutmayın.- Mutfağınızda su tasarruflu musluk başlığı kullanın.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir