Mimari Tasarım

Mimari Tasarım

Mimari Tasarım Nedir ?

Teknoloji ve Tasarım dersinin önemli konularından biri olan Mimari Tasarım birçok alanda örneklerle hayatımızın kolaylaşması ve sorunlarımızın çözülmesi noktasında karşımıza çıkmaktadır.

Mimari tasarım, en çok bilinen tasarım türlerinden biridir. Günümüzde grafik tasarım ön plana çıkmış olsa da asırlardır süregelen mimari bir kültür ve alışkanlıklar bütünü günümüzdeki yapıların hem işlevsel hem ergonomik açıdan ne kadar geliştiğini gözler önüne sermektedir. Günlük hayatta karşımıza çıkan yapıların, mekanların, eşyaların, hatta bazen yolların ve yollardaki bitkilerin ağaçların bile belli bir kurala veya güzellik, işlevsellik algısına göre tasarlanması durumudur. Mimarlar ve farklı mesleklerden olan bir çok insan mimari tasarımda yer alabilir. Özellikle Teknoloji ve Tasarım dersinin konuları arasında yer alması ortaokul öğrencilerinin mimarlık hakkında bilgi alması belki de ilgi alanlarının ortaya çıkmasına destek olabilmektedir.

 

Mimari tasarım yeri geldiğinde bir mobilya veya bir yapı projesi tasarlamaktır. Yeri geldiğinde sokakta kaldırımlarda yer alan bitkilerin ağaçların düzenini, yapısını, şeklini tasarlamak olabilir. Ayrıca bina tasarımı bunlara kıyasla daha özneldir. Öte yandan Mimarlık ile müteahhitlik birbirinden farklı mesleklerdir. Günümüzde bu iki meslek birbirine geçebilmektedir. Hatta bazen müteahhitler yaptığı binalarda proje olarak kendilerini mimar gösterebilmektedirler. Fakat bu durum toplum ve ahlak kurallarına pek uymadığı için kendilerine güven azalmaktadır. Bu nedenle bu konuda araştırma yapmak daha büyük önem arz etmektedir. Mimari yapı ile inşaatlar birbirinden tasarım olarak ayrılabilmektedir. Genellikle benzersiz ve estetik his uyandıran yapılar mimari özelliktedirler. Bir mahallede binlerce örneği olan binalar ise inşaat ve müteahhit işi örnekleridirler. Hatta bazı restorasyon işleri için de bu örneklere maalesef rastlamaktayız. 

MİMARİ İŞLEVSELLİK VE TASARIM

İşlevselliği nasıl anlamalı ve tasarımla olan bağlantısı nedir ?

İşlevsellik, uygun bir şekilde çalışma ve faydalı olma niteliği olarak açıklanabilir. Mimari tasarım alanında bunu iki farklı açıdan incelememiz uygun olur. Birincisi teknik fonksiyonellik, ikincisi ise ergonomik fonksiyonelliktir.

Teknik Fonksiyonellik

 

Teknik fonksiyonellik ile ilgili anlatılması gereken en önemli üretim çalışmasıdır. Dolap kapağının herhangi bir yere dokunmadan açılması yada çekmece rayı hiç fark etmez. Bu örnekleri oldukça çoğaltabiliriz ancak bahsettiğimiz gibi tek kriter çalışıyor olması yada çalışmaması. Sol taraftaki fotoğrafda göreceğiniz merdiven aynı zamanda komple duvar raf ve açık raf sistemi olarak tasarlanmış. Bu yönüyle Mimari Tasarıma da örnek olabilmektedir. Özünde sade basit ve kullanışlı bir konsept olmuş. Teknik kısım sadece taşıyıcı sistemi oluşturmak ve ebatlandırmaktan geçiyor. Merdivenin raf ölçü ve oranları ve basamak ölçüleri tam olması gerektiği boyutlarda. Burada mimarımızın tecrübe ve bilgisi ön plana çıkıyor.

İç mekan tasarımı yapabileceğiniz çok basit ve işlevsel online tasarım programı : https://floorplancreator.net/

 

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir